Ralli – Suomalaisten menestyslaji, osa 1 – Suomalainen ralliyleisö

Ralli on aina kuulunut suomalaisten suosikkeihin, kun puhutaan moottoriurheilusta. Maailmanmestaruuksia on tullut vuosien aikana 13 kappaletta Suomeen. Tällä hetkellä uusi, nuori sukupolvi on nousemassa rallin huipulle Esa-Pekka Lapin ja Teemu Sunisen johdolla. Heiltä voidaan odottaa lisää mestaruuksia kotimaahan tulevina vuosina ja tämä varmasti herättää uutta mielenkiintoa rallia kohtaan.

Ouneva Group SM Itäralli haluaa tuoda rallin lähemmäs myös sellaiselle yleisölle, joka ei niin tarkkaan tiedä, mitä kaikkea kilpailutoiminta pitää sisällään. Toivottavasti näillä jutuilla saadaan lisää infoa ja perspektiiviä tätä hienoa lajia kohtaan. Ja totta kai toivomme, että saadaan houkuteltua katsomoihin myös uusia katsojia. Aloitetaan tämä juttusarja juuri Teistä, eli nykyisestä ja tulevasta ralliyleisöstä.

Suomalainen ralliyleisö

Suomalainen ralliyleisö on varmasti yksi innokkaimpia maailmassa. Katsojilla on usein mukana työkäsineet ja kuormaliinat siltä varalta että joudutaan nostamaan autoja ojasta tai lumipenkoista takaisin tielle. Monella on tiedossa vakiopaikat eri kilpailuissa, joissa tiedetään vuodesta toiseen tapahtuvan ulosajoja ja näyttäviä ajosuorituksia. Rallikansa on yleensä sosiaalista porukkaa ja ”penkalla” voikin vaihtaa mielipiteitä ohi menevistä kilpailijoista lähes kenen kanssa vain.

Nykyisin rallin seuraaminen ei ole enää pelkästään metsissä kykkimistä. Rallitapahtumia tuodaan kilpailukaupunkien keskustoihin muun muassa lähtö- ja maaliseremonioiden muodossa. Joissakin kilpailuissa järjestetään myös ennakkotapahtumia kilpailuviikolla toreilla tai yhteistyökumppaneiden tiloissa. Monet kilpailut ovat ottaneet käyttöön myös ns. yleisöerikoiskokeet, joita ajetaan kaupunkien keskustojen läheisyydessä tai raviratojen alueille rakennetulla reitillä. Näillä asioilla halutaan tuoda rallitapahtumia kaikkien ulottuville ja kehittää niitä yleisöystävällisempään suuntaan.

Suomessa rallitapahtuman järjestäjät pitävät huolen siitä, että yleisö on varmasti turvallisilla paikoilla reitin varrella. Kotimainen MM-ralli muun muassa saa joka vuosi kiitosta tuvallisuusjärjestelyistä. Lisäksi turvallisuudesta kertoo myös se, että autourheilun kansallinen lajiliitto lanseerasi vuonna 2013 ”Turvassa teillä” – kampanjan, joka haluaa edistää liikenneturvallisuutta keskustelemalla ja tekemällä yhdessä turvallisempaa huomista tien päällä.

Timo Louhelainen