Ralli – Suomalaisten menestyslaji – Kilpailijan valmistautuminen kilpailuun

Ouneva Group SM Itäralli haluaa tuoda rallin lähemmäs myös sellaiselle yleisölle, joka ei niin tarkkaan tiedä, mitä kaikkea kilpailutoiminta pitää sisällään. Toivottavasti näillä jutuilla saadaan lisää infoa ja perspektiiviä tätä hienoa lajia kohtaan. Ja totta kai toivomme, että saadaan houkuteltua katsomoihin myös uusia katsojia.

Valmistautuminen kilpailuun

Tästä oikeastaan kaikki alkaa kilpailijoiden osalta. Edellisen kilpailun hiekat tai lumet on saatu puisteltua pois ja alkaa keskittyminen tulevaan kilpailuun. Tiimit tekevät kilpailujen välillä kaluston huoltotöitä ja keksivät uusia keinoja olla vielä piirun verran nopeampia seuraavassa kilpailussa. Huoltotöiden lisäksi moni pitää ajotuntumaa yllä testaamalla kilpailukalustoa lähes säännöllisesti. Jokaiseen kilpailuun pitää ilmoittautua erikseen ja myös osanottomaksut ovat kilpailukohtaisia.

Rallissa on sekä ennakkoon tutustuttavia kilpailuja sekä niin sanottuja ”pimeitä ralleja”, joihin ei saa ennakkoon tutustua. Kilpailun reitti on aina ennalta määrätty ja kilpailu käydään suljetuilla teillä. Reittiin tutustuminen tapahtuu siviiliautolla, noudattaen yleisiä tieliikennelakeja ennen kilpailua. Kuljettajalta vaaditaan mielikuvitusta, koska monesti tietä täytyy osata lukea sillä silmällä, jotta kilpailussa samat mutkat ajetaan jopa tuplasti kovempaa kuin nuotituksen aikana. Tämä asettaa monesti aloittelijoille haasteita. Tästä kerrotaan enemmän seuraavassa osassa.

Timo Louhelainen